srijeda, 22. svibnja 2013.

Hereza ili - još malo pa nestalo


1. Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene.
- Zlatne teladi nikad nije bilo više nego danas. Klanjaju se njima novi, jučer kršteni vjernici, friški prvopričesnici, mladi krizmanici, zaljubljeni i oni manje zaljubljeni blagoslovljeni sakramentom braka i plavih (ili bijelih) prigodnih omotnica... Sto, dvjesto, petsto eura u svakoj. Umjesto konzumacije pred Bogom legalne ljubavi konzumiramo bogate trpeze, prebrajamo utržak, planiramo novi automobil. Nemaj drugih bogova uz mene – jok, ti ćeš!
2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoja uzalud.
 - Izušćujemo ga svakodnevno, vodimo križarske ratove u ime Njega, proklinjemo, osuđujemo, opravdavamo kao da smo On sam glavom i bijelom bradom, bez pravih argumenata i zdrave pameti. Ne psujemo, ne beštimamo, to stoji, ali se smatramo Njegovom produženom rukom, ovako odabrani...prepotentnom religijom koja podcjenjuje. Izustila sam to. I neka sam.
3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.
- Svetkujemo ga, podizanjem štandova za borbu protiv nekoga, nečega, izmišljenog neprijatelja u svojem bližnjem, pisanjem prosvjednih nota, prijetnjama bojkotom šopinga ako nam ne dozvole da djelujemo, odlaskom nedjeljom u Superkonzume po novi letak upućen "protiv"; zagriženo usmjeravamo svoju svetost na procjenjivanje stvari, pojava, inicijativa za koje su neki drugi kompetentni, ali mi ne damo "prida se", jer tako nas je učio Gospodin. Da nedjeljno jutro provedemo na misi, slušajući prodike o seksualnom odgoju, devijantnom guranju u krive rupe, nakon čega odlazimo kući još ljući, revoltiraniji nečim što nas se ne tiče, ali rado bismo bili "svakom loncu poklopac". To se u našim krajevima oduvijek nosi, poput modnog detalja ili šeširića. U ime Njega koji nije "ni luk jeo, ni luk mirisao".
4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.
- Tu smo jaki, rado tendimo roditelje. U zamjenu za to dobijemo komad zemlje, kuće s okućnicom ili vikendicu kad otegnu papke. Dobro će nam biti na zemlji. Lukrativno. S vlastitom braćom i sestrom nećemo progovoriti ni riječi osjetimo li se zakinuti za nasljedstvo. Ali njih ionako ne moramo poštivati. "Di piše da moramo?"
5. Ne ubij.
- Osim kad nam je zgodno. A onda možemo "kolcem, lancem, bokserom u glavu" ili barem verbalno. Ako je slabiji, udarimo cipelom. To se ionako ne računa. Motiv je opravdan, makjavelizam jedina religija koju poznajemo. Praktično.
6. Ne sagriješi bludno.
- Na ovo se fokusiramo počesto; ova nam je Božja zapovijed najvažnija. Zato smo se zalijepili za tuđe ključanice, zavirujemo pod tuđe poplune, uzimamo metar u ruke da provjerimo koliko je "ona rupa" daleko od "ove rupe u koju se gura". Svoj poplun nismo ni podigli, on je u četiri zaštićena zida. Iskorjenjivanje tuđe bludnosti naše je legitimno pravo. Remember, mi smo Odabrani.
7. Ne ukradi.
- A što ne bi ako nam se pruži prilika?! Zgrabi, zaposli prijatelja, rođaka, podmaži doktora, profesora, iskoristi metež, rat, to je prilika... Uzmi golfa najnoviji model, mercedes, sagradi šoping centar, nagazi na porez, raširi ruke s oltara, ogrni se svilom i kadifom, sagradi katedralu na oprostima, suosjećaj deklarativno... I nikad se ničega ne odreci. Neka ti željezni križ bude najveća pljuska u obraz licemjerja.
8. Ne raci lažna svjedočanstva.
- Ili ne priznaj da ih svakodnevno govoriš. Boli nas briga, svi tako...
9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga.
- Ali ga kresni čak i ako ga nisi poželio. Sakrijmo sramnu statistiku iza krinke svetosti braka koji ne raskidamo - nikada! Ni pod cijenu tihe mise za nedjeljnim ručkom. Ali normalno je da švrljamo sa strane "jer to rade svi", nismo ludi da "svaki dan jedemo isto jelo". Ali, ni da priznamo... Jer to se jednostavno ne radi.
10. Ne poželi nikakve tuđe stvari.
- Umjesto toga bolje nam je da trujemo sami sebe i okolinu neprestanim analizama tuđih džepova, virkanjem s prozora kakav auto susjed ima, kako izgleda njegova zbigecana plavuša... Dobro usporedimo poklone koje dobijemo na sveti dan primanja novog sakramenta, pa se bacimo na pod i lupajmo nogama sumanuto dok i nama ne kupe novi mobitel, iPod, markirane tenisice, najskuplju torbu u razredu ili nas ne maskiraju, prigodno, u najseksi krizmanicu ovogodišnjeg natječaja. U suprotnome imamo svako, ustavom zajamčeno, pravo crknuti od ljubomore. Između ispovijedi i hostije.

Uslast!

Nema komentara:

Objavi komentar