utorak, 14. listopada 2014.

Demokracija

Čitam knjigu "How not to be wrong" od Jordana Ellenberga. Ima jedan dio vezan za izbore i glasačku strategiju koji je baš interesantan. Radi se o predsjedničkim izborima.
Sigurno ste se nekad zapitali: zašto se u Hrvatskoj za predsjednika glasa dvokružno (ako niste, ne morate dalje čitati, vjerojatno će vam priča bit ekstremno dosadna)? Elem, sustav je dizajniran na ovaj način da se ne bi doveli u situaciju da predsjednik postane osoba koju većina ljudi koja izlazi na birališta ni u ludilu ne bi htjela za predsjednika.
Ameri imaju drugačiji sustav, za predsjednika se glasa jedokružno (ali svaka država zasebno, nećemo sad dalje komplicirat, nije toliko bitno za temu) pa se dvijetisućite u Floridi dogodila sljedeća situacija:

1. George Bush - 48.85%
2. Al Gore - 48.84%
3. Ralph Nader - 1.6%

Ako malo proguglate, mislim da ćete doći do zaključka da ekipica koja je glasala za Nadera preferira Gorea pred Bushom. Drugim riječima, da se u Americi glasa dvokružno, možda većina naderovaca ne bi ni izašla na drugi krug, ali oni koji bi izašli vjerojatno bi Glasali za Gorea. Kako je razlika u prvom krugu bila mikronska, nije nerealno očekivati da bi ti glasači bili presudni faktor u potencijalnoj Goreovoj pobjedi.
Također, ako je glasanje dvokružno, tada u prvom krugu možeš mirne duše glasati za svog kandidata i pokazati svoju preferencu bez straha da ćeš baciti glas i omogućiti mrskom neprijatelju pobjedu. Sve ukazuje na to da glupi ameri ne kuže što je demokracija i da mi imamo puno bolji sustav. No je li baš tako?

Ajmo zamislit hipotetsku situaciju predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Recimo da imamo tri glavna predsjednička kandidata, Kolindu Grabar-Kitarović, Ivu Josipovića i Mirelu Holy. Par dana prije izbora, neka ugledna nezavisna agencija objavi procjenu prema anketama koja izgleda otprilike ovako:

Kolinda 40%
Josipović 29%
Holy 29%

i svi ostali pikzibneri zajedno 2%.

Izgleda da se vodi ljuta bitka na ljevici za ulazak u drugi krug. E sad zamislite da ste vi mrvicu udesno i da želite dati svoj glas Kolindi.
Znam da se mnogi od vas sad osjećaju ko Ivo Gregurević kad su mu u "muškarcu bez brkova" rekli da zamisli da kupuje japanski auto, ali probajte se nekako prisiliti jer sad ide smišni dio.
Za koga ćete glasati u prvom krugu? Za Kolindu, dakako, u čemu je problem? Pa problem je u tome šta ako se suočite s Josipovićem u drugom krugu, vrlo vjerojatno ste najebali. Čak ako i vjerujete da će dosta razočaranih Holy glasača apstinirati u drugom krugu, oni koji izađu zaokružit će Josipovića.
Hoće, hoće, ne zabijajte glavu u pijesak. Odjednom, situacija ne izgleda tako blistavo za Kolindu.
Osim ako Holy ne uđe u drugi krug. U tom slučaju imamo hrpu Josipovićevih pulena koji su, da ga jebeš, puno bliže centru nego darkeri. Nekako izgleda da bi oni svoje glasove mogli puno ravnomjernije rasporediti između dvije dame.
Eto, odgovor se nameće sam po sebi. Kolindini pristaše koji vjeruju izbornoj anketi i vole u slobodno vrijeme razmišljat o pizdarijama trebaju u prvom krugu glasat za Mirelu Holy!

Znam da se sad može potegnut argument "a šta ako svi hadezeovci budu tako rezonirali pa na kraju Kolinda ispadne iz drugog kruga?", ali već dok formulirate pitanje u glavi, shvaćate da se ne morate bojati takvog ishoda.

Nema komentara:

Objavi komentar