utorak, 21. srpnja 2020.

Nije se šalit!

Posebnost aktualnog koronavirusa nije ni smrtonosnost, ni učestalost, nego kombinacija to dvoje.
COVID 19 je, tako, svakodnevna smrtonosna bolest - nešto s čim se čovječanstvo nije susrelo već jako dugo.
Međutim, mi odrasli na Balkanu znamo za mnoge smrtonosne bolesti naše svakodnevice, koje su kosile generacije i generacije ljudi, ali smo ih mi, oprezni, uspješno izbjegavali.
Ovdje prilažem nepotpunu listu tih boleština, mlađima na znanje i ravnanje, a starijima na nostalgiju.

  • Propuh
Ovo je klasična bolest našeg djetinjstva, i već je mnogo puta opjevana, pa je navodim samo zbog potpunosti. Otvoriš vrata i/ili prozore na suprotnim stranama nastambe i đava te odnese.

  • Žvakaća guma
Ako progutaš žvakaću gumu, neminovan je zapetljaj crijeva, nakon čega slijedi konstipacija od koje ćeš odapet, i to u bolovima. Priča obično počinje sa: "Jedna mala je tako progutala Čunga-Lungu..."

  • Dubljenje na glavi
Dubiš na glavi i šta?
Krv ti se slije u mozak! I, ne znam što bude dalje, jer se nikad nisam usudio pitati. Od same pomisli da najvažniji organ ljudskog organizma bude prožet krvlju, hvatala me jeza.
Kad sam odrastao, shvatio sam da zbog krvi u mozgu može doći do moždane aktivnosti, a s time se nije šalit.

  • Bos na pločicama
Samo kratkovidna budala, bez ikakvog nagona za samoodržavanje, hoda bosa po keramičkim pločicama. Prvo ti se zalede noge, a onda boleština nastavi uzvodno. Ako prijeđe razinu pojasa - piši oporuku i ispovjedi se.

  • Sjedenje na kamenu
Najčešći uzrok neplodnosti je sjedenje na kamenu. To se zna. Dosta je da se čeljade umori, i sjedne na kamen - ode sve reproduktivno u tri poslovične materine!

  • Sladoled zimi
Sladoleda zimi nije bilo za kupit. Nije ni čudno, jer je dobro poznata činjenica da sladoled, pa već od jedanaestog do trećeg mjeseca, uzrokuje pothlađenje unutarnjiuh organa i doživotne posljedice. Normalno, ako se na vrijeme reagira. Inače smrt.

  • Voda i sladoled bilo kada
Pojedeš sladoled ljeti zbog gušta, a onda ožedniš. Ako nema nikog pametnog da te upozori, napit ćeš se vode, što će dovesti do tako opasnog proljeva, da je dehidracija posve prirodna posljedica. Bolje ti je trpi žeđ. Zdravije je.